Ongediertebestrijding in mijn onderneming

Ongedierte in jouw onderneming. Je kan het missen als kiespijn, het schaadt je imago maar bovenal brengt het gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is een preventieplan een verplichting binnen de HACCP regels.

Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over je ongediertebestrijdingsplan?

 

EEN ONGEDIERTEBESTRIJDINGSPLAN IN MIJN BEDRIJF

Vliegend of kruipend ongedierte kan het voedsel microbieel besmetten. Tref de nodige maatregelen om vliegende en kruipende insecten, en knagend ongedierte uit de keuken en uit de andere lokalen te weren.

- Zorg voor een goed uitgewerkt reinigingsplan waarbij U op geregelde tijdstippen, ook de kleinste hoekjes van de keuken en bijhorende ruimten, grondig reinigt.
- Deuren dienen niet onnodig open te staan.
- Verwijder buiten de dienst alle voedsel uit de keuken en andere lokalen.
- Vermijd niet afgesloten opslag van voedingsmiddelen.
- Voorzie verwijderbare horren aan te openen ramen en buitendeuren.
- Voorkom dat bestrijdingsmiddelen rechtstreeks of onrechtstreeks met voedsel in contact komen.
- Biociden moeten toegelaten zijn.
- Ze moeten apart worden opgeslagen in ruimten of kasten die kunnen worden afgesloten en in overeenstemming met de voorschriften van de producent worden gebruikt.
- Alle gebruiksaanwijzingen van de in het bedrijf gebruikte bestrijdingsmiddelen moeten voorhanden zijn.

In elk bedrijf waar voeding verwerkt wordt is het verplicht een plan voor ongediertebestrijding te hebben.

Wat houdt dit in?

- Een grondplan waar de lokazen op aangeduid zijn
- De technische fiches van de gebruikte lokazen
- Bijhouden van non-conformiteiten
- Bijhouden van corrigerende acties

Nu is het perfect mogelijk om dit allemaal zelf op te volgen, maar je kan hiervoor best een gespecialiseerde firma voor inschakelen. Zij zijn thuis in elke soort van ongedierte en weten perfect met welke middelen zij dit best bestrijden (middelen goedgekeurd in voedingsbedrijven).

DENK ER AAN, DIT ONGEDIERTEBESTRIJDINGSPLAN IS EEN VERPLICHTING!

Ongediertebestrijding in mijn onderneming

Meldingsplicht en klachten, hoe zit dat nu juist...?

Meldingsplicht, hoe zit dat nu juist met de regels van het FAVV?

Lees meer

Oei!! Een haar in de boter!

Waarom is voedsel veilig werken nu zo belangrijk? Wat kunnen de gevolgen zijn van onveilig werken?

Lees meer

Tot 15% meer marge door menu-engineering

Tot 15% meer marge door menu-engineering. Of hoe een juiste foodcost-berekening samen met verkoopsstatistieken en psychologie er voor zorgen dat je die extra euro's verdient waar je recht op hebt.

Lees meer

Digitale Temperatuur Metingen

De HACCP-Coach is op zoek gegaan naar de ideale producten om haar klanten op een zo best mogelijke manier bij te staan. Voor alles waar temperatuurbeheersing mee gepaard gaat. Innovatief, makkelijk, ontzorgend & concurrentiële prijs

Lees meer

Ontvangst & Stockage

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling en stock zijn de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf. Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach

Lees meer

HACCP Light versus Full HACCP

Wat te doen bij een versoepelde HACCP en wat te doen als je moet voldoen aan de volledige regels ivm HACCP

Lees meer

Het nut van HACCP-Coach

HACCP is wellicht bij iedereen in Horeca en catering bekend. Als voedselverwerker ben je verplicht een HACCP plan op te stellen. De overheid conroleert dit via het FAVV. Voor beginners lijkt het een hele last maar ook ervaren rotten kennen tijdens piekpunten hun HACCP-stress. Zeker als de wetgeving strenger wordt. Het geheim ligt in een combinatie van opleiding, de juiste documenten, een goede infrastructuur en geschikte methodes. En bij Annemie, uw coach in voedselveilgheid.

Lees meer

Validatie en verificatie, hoe zit dat juist?

Na het opstellen van het HACCP-plan wordt overgegaan tot de validatie, dat wil zeggen een controle om na te gaan of dit plan wel degelijk geschikt is om de specifieke gevaren voor het product en zijn productlevensloop te beheersen.

Lees meer

Wat na een controle van het FAVV

Een controle gehad van het FAVV en je hebt opmerkingen gekregen. WAT NU?

Lees meer

Koken op verplaatsing Wat & Hoe

Koken op verplaatsing. Privé feestjes, BBQ, bedrijfsfeestjes. Waar moet ik aan denken, hoe pak ik dit aan? Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Wat zijn nu juist de richtlijnen van het FAVV wanneer je op verplaatsing werkt?

Lees meer

Materiaal en Voorwerpen in de voeding.

Nieuw KB van 12-06-2017 voor goedkeuring van materiaal en voorwerpen in de voeding.

Lees meer

Allergenen Wetgeving

Allergenen informatie in jouw onderneming. Sinds 13/12/2014 is het een verplichting van het FAVV. De bedoeling van deze regels is ervoor te zorgen dat consumenten altijd en overal toegang kunnen hebben tot informatie over mogelijke allergenen in levensmiddelen die ze kopen.

Lees meer

Voeding voorverpakken of toch niet.

Voeding voorverpakt aanbieden of toch niet? Wanneer mag je voeding verpakt aanbieden en wat met dagverse verpakte voeding? Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over voorverpakte voeding?

Lees meer

EEN HACCP AUDIT, HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

De HACCP Coach komt langs en zal op basis van de checklist van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, een gedetailleerd en professioneel HACCP rapport opstellen.

Lees meer

TRACEERBAARHEID IN MIJN BEDRIJF

Traceerbaarheid in jouw onderneming. Het is een verplichting van het FAVV om een registratie bij te houden van je inkomende/uitgaande goederen. Traceerbaarheid is een hulpmiddel dat toestaat om producten terug te roepen wanneer ze onveilig zijn.

Lees meer

Reinigingsplan Hoe & Wat

Een reinigingsplan in jouw onderneming. Hoe stel je dit op, wat is de correcte frequentie, welke producten zijn toegelaten. Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Bovendien is een reinigingsplan een verplichting binnen de HACCP regels. Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over een reinigingsplan?

Lees meer

Richtlijnen voor een professionele koeling

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling is de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x