Reinigingsplan Hoe & Wat

Een reinigingsplan in jouw onderneming. Hoe stel je dit op, wat is de correcte frequentie, welke producten zijn toegelaten. Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Bovendien is een reinigingsplan een verplichting binnen de HACCP regels.
Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over een reinigingsplan?


Een goed opgesteld reinigingsplan is een noodzaak in elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:


Binnen het totale HACCP plan neemt het reinigingsplan een belangrijke positie in.Wanneer je over geen reinigingsplan beschikt is het mogelijk dat er reinigingstaken niet gebeuren waardoor je de voedselveiligheid niet kan garanderen en mogelijke kruisbesmetting niet uitsluit.

Door een dagelijks reinigingsplan op te stellen verhoog je de voedselveiligheid. Buiten het feit dat een goed georganiseerd plan een wettelijke verplichting is zal het ook je werkplek beter organiseren en kan je je meer focussen op je product en je klant. Ook zorgt een goed reinigingsplan ervoor dat je mogelijke gevaren (ccp’s) beheerst en elimineert.


Wanneer u gaat reinigen in een ruimte waar voedsel verwerkt word is het van groot belang om te werken met producten die toegelaten zijn voor gebruik in de voeding. Zorg dat de technische fiches van elk product steeds aanwezig zijn.


Net zoals bij het gebruik van reinigingsmiddelen is het aangewezen de gebruiksaanwijzing te respecteren en grondig na te spoelen na het gebruik van chemische ontsmettingsmiddelen.


Check deze 5 tips & tricks voor een correct reinigingsplan.


Tip 1) Duid een verantwoordelijke aan voor de dagelijkse controle.


Tip 2) Maak een onderscheid in frequentie (dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse controle).


Tip 3) Vermeld steeds het correcte reinigingsmiddel (desinfectie, ontvetter…) bij elk te reinigen object.


Tip 4) Zorg steeds dat je toegelaten producten gebruikt.


Tip 5) Beschik over de technische fiches van elk product.


Heb je deze tips doorlopen en kan je elke keer check aanduiden? Proficiat! Jouw reingingsplan is prima in orde!


Maar zie je nu echt het bos door de bomen niet meer, is het veel theorie omzetten naar praktijk…Dan kan ik dit ter plaatse voor u komen bekijken. Ik leg de werking hiervan uit op de vloer zodat alles heel duidelijk en haalbaar wordt.


Annemie Bert
HACCP-Coach

annemie.bert@haccp-coach.be

+32 496 41 41 33

Reinigingsplan Hoe & Wat

Meldingsplicht en klachten, hoe zit dat nu juist...?

Meldingsplicht, hoe zit dat nu juist met de regels van het FAVV?

Lees meer

Oei!! Een haar in de boter!

Waarom is voedsel veilig werken nu zo belangrijk? Wat kunnen de gevolgen zijn van onveilig werken?

Lees meer

Tot 15% meer marge door menu-engineering

Tot 15% meer marge door menu-engineering. Of hoe een juiste foodcost-berekening samen met verkoopsstatistieken en psychologie er voor zorgen dat je die extra euro's verdient waar je recht op hebt.

Lees meer

Digitale Temperatuur Metingen

De HACCP-Coach is op zoek gegaan naar de ideale producten om haar klanten op een zo best mogelijke manier bij te staan. Voor alles waar temperatuurbeheersing mee gepaard gaat. Innovatief, makkelijk, ontzorgend & concurrentiële prijs

Lees meer

Ontvangst & Stockage

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling en stock zijn de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf. Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach

Lees meer

HACCP Light versus Full HACCP

Wat te doen bij een versoepelde HACCP en wat te doen als je moet voldoen aan de volledige regels ivm HACCP

Lees meer

Het nut van HACCP-Coach

HACCP is wellicht bij iedereen in Horeca en catering bekend. Als voedselverwerker ben je verplicht een HACCP plan op te stellen. De overheid conroleert dit via het FAVV. Voor beginners lijkt het een hele last maar ook ervaren rotten kennen tijdens piekpunten hun HACCP-stress. Zeker als de wetgeving strenger wordt. Het geheim ligt in een combinatie van opleiding, de juiste documenten, een goede infrastructuur en geschikte methodes. En bij Annemie, uw coach in voedselveilgheid.

Lees meer

Validatie en verificatie, hoe zit dat juist?

Na het opstellen van het HACCP-plan wordt overgegaan tot de validatie, dat wil zeggen een controle om na te gaan of dit plan wel degelijk geschikt is om de specifieke gevaren voor het product en zijn productlevensloop te beheersen.

Lees meer

Wat na een controle van het FAVV

Een controle gehad van het FAVV en je hebt opmerkingen gekregen. WAT NU?

Lees meer

Koken op verplaatsing Wat & Hoe

Koken op verplaatsing. Privé feestjes, BBQ, bedrijfsfeestjes. Waar moet ik aan denken, hoe pak ik dit aan? Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Wat zijn nu juist de richtlijnen van het FAVV wanneer je op verplaatsing werkt?

Lees meer

Materiaal en Voorwerpen in de voeding.

Nieuw KB van 12-06-2017 voor goedkeuring van materiaal en voorwerpen in de voeding.

Lees meer

Allergenen Wetgeving

Allergenen informatie in jouw onderneming. Sinds 13/12/2014 is het een verplichting van het FAVV. De bedoeling van deze regels is ervoor te zorgen dat consumenten altijd en overal toegang kunnen hebben tot informatie over mogelijke allergenen in levensmiddelen die ze kopen.

Lees meer

Voeding voorverpakken of toch niet.

Voeding voorverpakt aanbieden of toch niet? Wanneer mag je voeding verpakt aanbieden en wat met dagverse verpakte voeding? Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over voorverpakte voeding?

Lees meer

EEN HACCP AUDIT, HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

De HACCP Coach komt langs en zal op basis van de checklist van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, een gedetailleerd en professioneel HACCP rapport opstellen.

Lees meer

TRACEERBAARHEID IN MIJN BEDRIJF

Traceerbaarheid in jouw onderneming. Het is een verplichting van het FAVV om een registratie bij te houden van je inkomende/uitgaande goederen. Traceerbaarheid is een hulpmiddel dat toestaat om producten terug te roepen wanneer ze onveilig zijn.

Lees meer

Ongediertebestrijding in mijn onderneming

Ongedierte in jouw onderneming. Je kan het missen als kiespijn! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

Richtlijnen voor een professionele koeling

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling is de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x