Reinigingsplan Hoe & Wat

Reinigingsplan Hoe & Wat

Een reinigingsplan in jouw onderneming. Hoe stel je dit op, wat is de correcte frequentie, welke producten zijn toegelaten. Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Bovendien is een reinigingsplan een verplichting binnen de HACCP regels.
Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over een reinigingsplan?


Een goed opgesteld reinigingsplan is een noodzaak in elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:


Binnen het totale HACCP plan neemt het reinigingsplan een belangrijke positie in.Wanneer je over geen reinigingsplan beschikt is het mogelijk dat er reinigingstaken niet gebeuren waardoor je de voedselveiligheid niet kan garanderen en mogelijke kruisbesmetting niet uitsluit.

Door een dagelijks reinigingsplan op te stellen verhoog je de voedselveiligheid. Buiten het feit dat een goed georganiseerd plan een wettelijke verplichting is zal het ook je werkplek beter organiseren en kan je je meer focussen op je product en je klant. Ook zorgt een goed reinigingsplan ervoor dat je mogelijke gevaren (ccp’s) beheerst en elimineert.


Wanneer u gaat reinigen in een ruimte waar voedsel verwerkt word is het van groot belang om te werken met producten die toegelaten zijn voor gebruik in de voeding. Zorg dat de technische fiches van elk product steeds aanwezig zijn.


Net zoals bij het gebruik van reinigingsmiddelen is het aangewezen de gebruiksaanwijzing te respecteren en grondig na te spoelen na het gebruik van chemische ontsmettingsmiddelen.


Check deze 5 tips & tricks voor een correct reinigingsplan.


Tip 1) Duid een verantwoordelijke aan voor de dagelijkse controle.


Tip 2) Maak een onderscheid in frequentie (dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse controle).


Tip 3) Vermeld steeds het correcte reinigingsmiddel (desinfectie, ontvetter…) bij elk te reinigen object.


Tip 4) Zorg steeds dat je toegelaten producten gebruikt.


Tip 5) Beschik over de technische fiches van elk product.


Heb je deze tips doorlopen en kan je elke keer check aanduiden? Proficiat! Jouw reingingsplan is prima in orde!


Maar zie je nu echt het bos door de bomen niet meer, is het veel theorie omzetten naar praktijk…Dan kan ik dit ter plaatse voor u komen bekijken. Ik leg de werking hiervan uit op de vloer zodat alles heel duidelijk en haalbaar wordt.


Annemie Bert
HACCP-Coach

annemie.bert@haccp-coach.be

+32 496 41 41 33

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x