Richtlijnen voor een professionele koeling

Hoe vaak moet je een koeling desinfecteren? Mag je in een koeling voeding stockeren op houten paletten? Moeten eieren wel of niet in je koeling bewaard worden? Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over je koeling?

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling is de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

1 | INRICHTING KOELING

De koeling moet voldoen aan de juiste normen: de vloer, wanden, zoldering en rekken moeten vervaardigd zijn uit gemakkelijk te onderhouden materiaal, bij voorkeur roestvrijstalen rekken. Kunststofrekken nemen veel plaats in en hebben niet dezelfde flexibiliteit. Kijk ook naar een eenvoudige montage met een minimum aan bouten en schroeven (die vangen teveel vuil op). Vraag steeds om een certificaat af te leveren voor gebruik in de voeding.

TIP: Zorg dat je de ruimte zo indeelt dat ze gemakkelijk te reinigen is en vergeet  zeker niet deze regelmatig te desinfecteren.

2 | STOCKAGE VAN VOEDINGSMIDDELEN

Voor de stockage moet je een onderscheid maken in:

  • rauwe producten (verse groenten & fruit, verse vis, vlees en gevogelte dat nog geen behandeling heeft ondergaan…)
  • bereide voeding (vers versneden groenten en fruit, geportioneerd vlees, vis en gevogelte, zuivelproducten, afgewerkte gerechten en nog bruikbare keukenoverschotten)

Houd deze strikt gescheiden. Het beste gebruik je hiervoor twee aparte koelingen. Heb je geen aparte koelkasten, zorg er dan voor dat rauwe producten onderin de koelkast staan en bereide producten bovenin de koelkast staan. Zo voorkom je dat door het lekken van rauwe producten, de reeds bereide producten besmet worden.

TIP: Levensmiddelen moet altijd afgedekt en gedateerd worden. Respecteer de houdbaarheidstermijn die door de leverancier is vastgelegd. Vervallen producten zijn absoluut niet toegestaan.


3 | WIST JE DAT…

Check deze 5 tips & tricks voor een correct gebruik van je koeling:

Tip 1) Alle materialen die je gebruikt voor de voeding moeten een certificaat hebben om in de voeding te gebruiken.

Tip 2) Vloerstockage of houten paletten zijn niet toegestaan.

Tip 3) Hanteer steeds het FEFO principe (First Expired First out). Stockeer alles steeds op de juiste manier: het product met de recentste datum komt links bovenaan

1/02/2017

3/02/2017

10/02/2017

bovenste legger

23/02/2017

8/03/2017

12/03/2017

volgende legger


Tip 4) Eieren horen ook in de koeling. In die omstandigheden blijft het ei langer goed. Dat komt omdat de meeste bacteriën, zoals salmonella, niet kunnen groeien bij een temperatuur van 4°C: de optimale temperatuur van een koelkast.

Tip 5) Leg steeds een extra thermometer binnen in de koeling. De meeste koelkasten en vriezers hebben een ingebouwde thermometer, maar zijn vaak niet accuraat of betrouwbaar. Beide moeten ook jaarlijks gekalibreerd zijn. Meer over de juiste temperatuurmeting in mijn webshop.

https://www.haccp-coach.be/webshopHeb je deze tips doorlopen en kan je elke keer check aanduiden? Proficiat! Jouw koeling is prima in orde!

Heb je je twijfels of vragen bij een aantal richtlijnen? Dan kom ik met plezier langs om jouw koeling te organiseren conform de wetgeving van het FAVV.

Annemie Bert
HACCP Coach
annemie.bert@haccp-coach.be
+32 496 41 41 33

Richtlijnen voor een professionele koeling

Meldingsplicht en klachten, hoe zit dat nu juist...?

Meldingsplicht, hoe zit dat nu juist met de regels van het FAVV?

Lees meer

Oei!! Een haar in de boter!

Waarom is voedsel veilig werken nu zo belangrijk? Wat kunnen de gevolgen zijn van onveilig werken?

Lees meer

Tot 15% meer marge door menu-engineering

Tot 15% meer marge door menu-engineering. Of hoe een juiste foodcost-berekening samen met verkoopsstatistieken en psychologie er voor zorgen dat je die extra euro's verdient waar je recht op hebt.

Lees meer

Digitale Temperatuur Metingen

De HACCP-Coach is op zoek gegaan naar de ideale producten om haar klanten op een zo best mogelijke manier bij te staan. Voor alles waar temperatuurbeheersing mee gepaard gaat. Innovatief, makkelijk, ontzorgend & concurrentiële prijs

Lees meer

Ontvangst & Stockage

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling en stock zijn de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf. Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach

Lees meer

HACCP Light versus Full HACCP

Wat te doen bij een versoepelde HACCP en wat te doen als je moet voldoen aan de volledige regels ivm HACCP

Lees meer

Het nut van HACCP-Coach

HACCP is wellicht bij iedereen in Horeca en catering bekend. Als voedselverwerker ben je verplicht een HACCP plan op te stellen. De overheid conroleert dit via het FAVV. Voor beginners lijkt het een hele last maar ook ervaren rotten kennen tijdens piekpunten hun HACCP-stress. Zeker als de wetgeving strenger wordt. Het geheim ligt in een combinatie van opleiding, de juiste documenten, een goede infrastructuur en geschikte methodes. En bij Annemie, uw coach in voedselveilgheid.

Lees meer

Validatie en verificatie, hoe zit dat juist?

Na het opstellen van het HACCP-plan wordt overgegaan tot de validatie, dat wil zeggen een controle om na te gaan of dit plan wel degelijk geschikt is om de specifieke gevaren voor het product en zijn productlevensloop te beheersen.

Lees meer

Wat na een controle van het FAVV

Een controle gehad van het FAVV en je hebt opmerkingen gekregen. WAT NU?

Lees meer

Koken op verplaatsing Wat & Hoe

Koken op verplaatsing. Privé feestjes, BBQ, bedrijfsfeestjes. Waar moet ik aan denken, hoe pak ik dit aan? Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Wat zijn nu juist de richtlijnen van het FAVV wanneer je op verplaatsing werkt?

Lees meer

Materiaal en Voorwerpen in de voeding.

Nieuw KB van 12-06-2017 voor goedkeuring van materiaal en voorwerpen in de voeding.

Lees meer

Allergenen Wetgeving

Allergenen informatie in jouw onderneming. Sinds 13/12/2014 is het een verplichting van het FAVV. De bedoeling van deze regels is ervoor te zorgen dat consumenten altijd en overal toegang kunnen hebben tot informatie over mogelijke allergenen in levensmiddelen die ze kopen.

Lees meer

Voeding voorverpakken of toch niet.

Voeding voorverpakt aanbieden of toch niet? Wanneer mag je voeding verpakt aanbieden en wat met dagverse verpakte voeding? Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over voorverpakte voeding?

Lees meer

EEN HACCP AUDIT, HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

De HACCP Coach komt langs en zal op basis van de checklist van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, een gedetailleerd en professioneel HACCP rapport opstellen.

Lees meer

TRACEERBAARHEID IN MIJN BEDRIJF

Traceerbaarheid in jouw onderneming. Het is een verplichting van het FAVV om een registratie bij te houden van je inkomende/uitgaande goederen. Traceerbaarheid is een hulpmiddel dat toestaat om producten terug te roepen wanneer ze onveilig zijn.

Lees meer

Reinigingsplan Hoe & Wat

Een reinigingsplan in jouw onderneming. Hoe stel je dit op, wat is de correcte frequentie, welke producten zijn toegelaten. Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Bovendien is een reinigingsplan een verplichting binnen de HACCP regels. Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over een reinigingsplan?

Lees meer

Ongediertebestrijding in mijn onderneming

Ongedierte in jouw onderneming. Je kan het missen als kiespijn! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x