Richtlijnen voor een professionele koeling

Richtlijnen voor een professionele koeling

Hoe vaak moet je een koeling desinfecteren? Mag je in een koeling voeding stockeren op houten paletten? Moeten eieren wel of niet in je koeling bewaard worden? Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over je koeling?

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling is de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

1 | INRICHTING KOELING

De koeling moet voldoen aan de juiste normen: de vloer, wanden, zoldering en rekken moeten vervaardigd zijn uit gemakkelijk te onderhouden materiaal, bij voorkeur roestvrijstalen rekken. Kunststofrekken nemen veel plaats in en hebben niet dezelfde flexibiliteit. Kijk ook naar een eenvoudige montage met een minimum aan bouten en schroeven (die vangen teveel vuil op). Vraag steeds om een certificaat af te leveren voor gebruik in de voeding.

TIP: Zorg dat je de ruimte zo indeelt dat ze gemakkelijk te reinigen is en vergeet  zeker niet deze regelmatig te desinfecteren.

2 | STOCKAGE VAN VOEDINGSMIDDELEN

Voor de stockage moet je een onderscheid maken in:

  • rauwe producten (verse groenten & fruit, verse vis, vlees en gevogelte dat nog geen behandeling heeft ondergaan…)
  • bereide voeding (vers versneden groenten en fruit, geportioneerd vlees, vis en gevogelte, zuivelproducten, afgewerkte gerechten en nog bruikbare keukenoverschotten)

Houd deze strikt gescheiden. Het beste gebruik je hiervoor twee aparte koelingen. Heb je geen aparte koelkasten, zorg er dan voor dat rauwe producten onderin de koelkast staan en bereide producten bovenin de koelkast staan. Zo voorkom je dat door het lekken van rauwe producten, de reeds bereide producten besmet worden.

TIP: Levensmiddelen moet altijd afgedekt en gedateerd worden. Respecteer de houdbaarheidstermijn die door de leverancier is vastgelegd. Vervallen producten zijn absoluut niet toegestaan.


3 | WIST JE DAT…

Check deze 5 tips & tricks voor een correct gebruik van je koeling:

Tip 1) Alle materialen die je gebruikt voor de voeding moeten een certificaat hebben om in de voeding te gebruiken.

Tip 2) Vloerstockage of houten paletten zijn niet toegestaan.

Tip 3) Hanteer steeds het FEFO principe (First Expired First out). Stockeer alles steeds op de juiste manier: het product met de recentste datum komt links bovenaan

1/02/2017

3/02/2017

10/02/2017

bovenste legger

23/02/2017

8/03/2017

12/03/2017

volgende legger


Tip 4) Eieren horen ook in de koeling. In die omstandigheden blijft het ei langer goed. Dat komt omdat de meeste bacteriën, zoals salmonella, niet kunnen groeien bij een temperatuur van 4°C: de optimale temperatuur van een koelkast.

Tip 5) Leg steeds een extra thermometer binnen in de koeling. De meeste koelkasten en vriezers hebben een ingebouwde thermometer, maar zijn vaak niet accuraat of betrouwbaar. Beide moeten ook jaarlijks gekalibreerd zijn. Meer over de juiste temperatuurmeting in mijn webshop.

https://www.haccp-coach.be/webshopHeb je deze tips doorlopen en kan je elke keer check aanduiden? Proficiat! Jouw koeling is prima in orde!

Heb je je twijfels of vragen bij een aantal richtlijnen? Dan kom ik met plezier langs om jouw koeling te organiseren conform de wetgeving van het FAVV.

Annemie Bert
HACCP Coach
annemie.bert@haccp-coach.be
+32 496 41 41 33

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x