TRACEERBAARHEID IN MIJN BEDRIJF

 

Traceerbaarheid in jouw onderneming. Het is een verplichting van het FAVV om een registratie bij te houden van je inkomende/uitgaande goederen. Traceerbaarheid is een hulpmiddel dat toestaat om producten terug te roepen wanneer ze onveilig zijn.

TRACEERBAARHEID IN MIJN BEDRIJF

 

Wat is traceerbaarheid?

 

Traceerbaarheid is de mogelijkheid om een product in alle stadia van de productie, verwerking en distributie te traceren en te volgen. Het is één van de middelen om risico’s te beheren, en laat toe om:

- Efficiënter terug te roepen.

- Voedingsmiddelen die (vermoedelijk) een gevaar voor de gezondheid inhouden, doelgerichte en gedetailleerde informatie over deze producten aan de consument aan te bieden.

- Nuttige gegevens te bezorgen aan de instanties die het probleem onderzoeken (bv. over de betrokken bedrijven, de oorzaak van de besmetting, de maatregelen die moeten worden genomen, …).

De stadia van traceerbaarheid:

- Traceerbaarheid "in" bij binnenkomst van producten in een voedingsmiddelenbedrijf. Deze producten moeten geïdentificeerd en geregistreerd worden zodat ze altijd terug te leiden zijn naar de toeleverancier.

- Traceerbaarheid "out" bij het vertrek van de producten, zodat ze ook op hun nieuwe bestemming kunnen worden opgespoord.

Hoe pas je dit nu toe?

- Dit kan gebeuren aan de hand van je leveringsbonnen. Hierop moeten volgende identificatie gegevens vermeld worden:

                - Aard van het product

                - Identificatie van het product

                -  Hoeveelheid

                - Ontvangstdatum

                - Vestigingseenheid van afkomst.

 

Pas jij reeds traceerbaarheid in jouw onderneming toe? Staan alle vereiste gegevens op jouw lijst? Proficiat! Jouw traceerbaarheid is prima in orde!

 

Maar zie je nu echt het bos door de bomen niet meer, is het veel theorie omzetten naar praktijk…Dan kan ik dit ter plaatse voor u komen bekijken. Ik leg de juiste werking uit zodat alles heel duidelijk en haalbaar wordt.

 

DENK ER AAN, TRACEERBAARHEID IS EEN VERPLICHTING!

____________________________________________________________________

 

Annemie Bert

HACCP-Coach
annemie.bert@haccp-coach.be
+32 496 41 41 33

TRACEERBAARHEID IN MIJN BEDRIJF

Meldingsplicht en klachten, hoe zit dat nu juist...?

Meldingsplicht, hoe zit dat nu juist met de regels van het FAVV?

Lees meer

Oei!! Een haar in de boter!

Waarom is voedsel veilig werken nu zo belangrijk? Wat kunnen de gevolgen zijn van onveilig werken?

Lees meer

Tot 15% meer marge door menu-engineering

Tot 15% meer marge door menu-engineering. Of hoe een juiste foodcost-berekening samen met verkoopsstatistieken en psychologie er voor zorgen dat je die extra euro's verdient waar je recht op hebt.

Lees meer

Digitale Temperatuur Metingen

De HACCP-Coach is op zoek gegaan naar de ideale producten om haar klanten op een zo best mogelijke manier bij te staan. Voor alles waar temperatuurbeheersing mee gepaard gaat. Innovatief, makkelijk, ontzorgend & concurrentiële prijs

Lees meer

Ontvangst & Stockage

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling en stock zijn de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf. Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach

Lees meer

HACCP Light versus Full HACCP

Wat te doen bij een versoepelde HACCP en wat te doen als je moet voldoen aan de volledige regels ivm HACCP

Lees meer

Het nut van HACCP-Coach

HACCP is wellicht bij iedereen in Horeca en catering bekend. Als voedselverwerker ben je verplicht een HACCP plan op te stellen. De overheid conroleert dit via het FAVV. Voor beginners lijkt het een hele last maar ook ervaren rotten kennen tijdens piekpunten hun HACCP-stress. Zeker als de wetgeving strenger wordt. Het geheim ligt in een combinatie van opleiding, de juiste documenten, een goede infrastructuur en geschikte methodes. En bij Annemie, uw coach in voedselveilgheid.

Lees meer

Validatie en verificatie, hoe zit dat juist?

Na het opstellen van het HACCP-plan wordt overgegaan tot de validatie, dat wil zeggen een controle om na te gaan of dit plan wel degelijk geschikt is om de specifieke gevaren voor het product en zijn productlevensloop te beheersen.

Lees meer

Wat na een controle van het FAVV

Een controle gehad van het FAVV en je hebt opmerkingen gekregen. WAT NU?

Lees meer

Koken op verplaatsing Wat & Hoe

Koken op verplaatsing. Privé feestjes, BBQ, bedrijfsfeestjes. Waar moet ik aan denken, hoe pak ik dit aan? Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Wat zijn nu juist de richtlijnen van het FAVV wanneer je op verplaatsing werkt?

Lees meer

Materiaal en Voorwerpen in de voeding.

Nieuw KB van 12-06-2017 voor goedkeuring van materiaal en voorwerpen in de voeding.

Lees meer

Allergenen Wetgeving

Allergenen informatie in jouw onderneming. Sinds 13/12/2014 is het een verplichting van het FAVV. De bedoeling van deze regels is ervoor te zorgen dat consumenten altijd en overal toegang kunnen hebben tot informatie over mogelijke allergenen in levensmiddelen die ze kopen.

Lees meer

Voeding voorverpakken of toch niet.

Voeding voorverpakt aanbieden of toch niet? Wanneer mag je voeding verpakt aanbieden en wat met dagverse verpakte voeding? Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over voorverpakte voeding?

Lees meer

EEN HACCP AUDIT, HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

De HACCP Coach komt langs en zal op basis van de checklist van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, een gedetailleerd en professioneel HACCP rapport opstellen.

Lees meer

Reinigingsplan Hoe & Wat

Een reinigingsplan in jouw onderneming. Hoe stel je dit op, wat is de correcte frequentie, welke producten zijn toegelaten. Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Bovendien is een reinigingsplan een verplichting binnen de HACCP regels. Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over een reinigingsplan?

Lees meer

Ongediertebestrijding in mijn onderneming

Ongedierte in jouw onderneming. Je kan het missen als kiespijn! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

Richtlijnen voor een professionele koeling

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling is de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x