Voeding voorverpakken of toch niet.

 

Voeding voorverpakt aanbieden of toch niet? Wanneer mag je voeding verpakt aanbieden en wat met dagverse verpakte voeding?

Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over voorverpakte voeding?

 

Wat verstaan we onder voorverpakte en niet verpakte voeding en wat zijn de regels hierover:

 

VOORVERPAKTE VOEDING

Dit is een artikel bestaande uit een voedingsmiddel en het verpakkingsmiddel waarin dit alvorens te koop te worden aangeboden is verpakt, waarbij dit verpakkingsmiddel het voedingsmiddel geheel of ten dele kan bedekken, maar zodanig dat de inhoud niet kan worden veranderd zonder dat het verpakkingsmiddel wordt geopend of aangetast. 

WAT MOET ER VERMELD ZIJN OP VOORVERPAKTE VOEDING:

  • Verkoopbenaming
  • Ingrediëntenlijst
  • Minimale houdbaarheidsdatum
  • Bewaarvoorschriften
  • Naam en adres fabrikant
  • Erkenningsnummer
  • Allergenen
  • Alcoholvolumegehalte

 

NIET VOORVERPAKTE (DAGVERSE) VOEDING:

Voeding dat om hygiënische redenen verpakt wordt (vb. brood in bakkerij) behoeft geen sticker. Ook voeding die met het oog op de piekverkoop reeds ingepakt wordt (vb. belegde broodjes) hoeven geen informatiesticker als:

a) de verkoop uiterlijk op de dag na hun verpakking plaatsvindt, en

b) een verpakkingsdatum vermeld wordt op de verpakking of dat de exploitant met zekerheid aan de bevoegde autoriteit kan aantonen met behulp van een intern systeem dat deze levensmiddelen uiterlijk op de dag na hun verpakking verkocht worden. Vb met kleurcodes. Bij gebrek aan een verpakkingsdatum of aan een dergelijk systeem, moeten deze levensmiddelen geëtiketteerd worden.

De samenstelling van deze producten dient echter door de verkoper voldoende te zijn gekend zodat hij de klant correct kan informeren aangaande de aanwezigheid van bvb. bepaalde allergenen. Deze informatie kan ook verschaft worden aan de hand van affiches met allergenen pictogrammen of een informatiemap. Zo is bvb. een schapkaart die per artikel de aanwezige ingrediënten of allergenen pictogrammen bevat een handig hulpmiddel. Zodoende heeft ook het personeel voldoende informatie.

 

Heb je deze tips doorlopen en is het nu duidelijk voor jou? Proficiat! Jouw voeding zal met de juiste informatie en op de correcte manier aangeboden worden!

 

 

 

 

Annemie Bert

HACCP-Coach
annemie.bert@haccp-coach.be
+32 496 41 41 33

Voeding voorverpakken of toch niet.

Meldingsplicht en klachten, hoe zit dat nu juist...?

Meldingsplicht, hoe zit dat nu juist met de regels van het FAVV?

Lees meer

Oei!! Een haar in de boter!

Waarom is voedsel veilig werken nu zo belangrijk? Wat kunnen de gevolgen zijn van onveilig werken?

Lees meer

Tot 15% meer marge door menu-engineering

Tot 15% meer marge door menu-engineering. Of hoe een juiste foodcost-berekening samen met verkoopsstatistieken en psychologie er voor zorgen dat je die extra euro's verdient waar je recht op hebt.

Lees meer

Digitale Temperatuur Metingen

De HACCP-Coach is op zoek gegaan naar de ideale producten om haar klanten op een zo best mogelijke manier bij te staan. Voor alles waar temperatuurbeheersing mee gepaard gaat. Innovatief, makkelijk, ontzorgend & concurrentiële prijs

Lees meer

Ontvangst & Stockage

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling en stock zijn de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf. Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach

Lees meer

HACCP Light versus Full HACCP

Wat te doen bij een versoepelde HACCP en wat te doen als je moet voldoen aan de volledige regels ivm HACCP

Lees meer

Het nut van HACCP-Coach

HACCP is wellicht bij iedereen in Horeca en catering bekend. Als voedselverwerker ben je verplicht een HACCP plan op te stellen. De overheid conroleert dit via het FAVV. Voor beginners lijkt het een hele last maar ook ervaren rotten kennen tijdens piekpunten hun HACCP-stress. Zeker als de wetgeving strenger wordt. Het geheim ligt in een combinatie van opleiding, de juiste documenten, een goede infrastructuur en geschikte methodes. En bij Annemie, uw coach in voedselveilgheid.

Lees meer

Validatie en verificatie, hoe zit dat juist?

Na het opstellen van het HACCP-plan wordt overgegaan tot de validatie, dat wil zeggen een controle om na te gaan of dit plan wel degelijk geschikt is om de specifieke gevaren voor het product en zijn productlevensloop te beheersen.

Lees meer

Wat na een controle van het FAVV

Een controle gehad van het FAVV en je hebt opmerkingen gekregen. WAT NU?

Lees meer

Koken op verplaatsing Wat & Hoe

Koken op verplaatsing. Privé feestjes, BBQ, bedrijfsfeestjes. Waar moet ik aan denken, hoe pak ik dit aan? Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Wat zijn nu juist de richtlijnen van het FAVV wanneer je op verplaatsing werkt?

Lees meer

Materiaal en Voorwerpen in de voeding.

Nieuw KB van 12-06-2017 voor goedkeuring van materiaal en voorwerpen in de voeding.

Lees meer

Allergenen Wetgeving

Allergenen informatie in jouw onderneming. Sinds 13/12/2014 is het een verplichting van het FAVV. De bedoeling van deze regels is ervoor te zorgen dat consumenten altijd en overal toegang kunnen hebben tot informatie over mogelijke allergenen in levensmiddelen die ze kopen.

Lees meer

EEN HACCP AUDIT, HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

De HACCP Coach komt langs en zal op basis van de checklist van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, een gedetailleerd en professioneel HACCP rapport opstellen.

Lees meer

TRACEERBAARHEID IN MIJN BEDRIJF

Traceerbaarheid in jouw onderneming. Het is een verplichting van het FAVV om een registratie bij te houden van je inkomende/uitgaande goederen. Traceerbaarheid is een hulpmiddel dat toestaat om producten terug te roepen wanneer ze onveilig zijn.

Lees meer

Reinigingsplan Hoe & Wat

Een reinigingsplan in jouw onderneming. Hoe stel je dit op, wat is de correcte frequentie, welke producten zijn toegelaten. Het FAVV heeft hier strikte regels rond. Bovendien is een reinigingsplan een verplichting binnen de HACCP regels. Wat zeggen de richtlijnen van voedselveiligheid en het FAVV over een reinigingsplan?

Lees meer

Ongediertebestrijding in mijn onderneming

Ongedierte in jouw onderneming. Je kan het missen als kiespijn! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

Richtlijnen voor een professionele koeling

Een goed ingerichte en georganiseerde koeling is de draaischijf van elke horecazaak en elk voedselverwerkend bedrijf! Lees hier de tips & tricks van de HACCP Coach:

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x