Wat is HACCP?

HACCP is gebaseerd op 7 principes, deze moet iedereen volgens eigen specifieke situatie toepassen. 

Door deze principes toe te passen kunnen de ondernemingen zelf aangeven waar en in welke fase er mogelijke gevaren zouden kunnen ontstaan. 

Vervolgens gaat men maatregelen opstellen om deze gevaren te vermijden. Hierop gaat men controles uitvoeren en zorgen voor optimale resultaten. Dit alles zodat voedingsmiddelen gevrijwaard blijven van allerlei mogelijke contaminaties door ervoor te zorgen dat alle handelingen met het voedsel op een hygiënisch verantwoorde manier gebeuren.

Deze methode is wettelijk verplicht voor alle levensmiddelenbedrijven. De HACCP-principes vormen ook de basis van het verplichte autocontrolesysteem van levensmiddelen. 


Welke sectoren zijn onderhevig aan HACCP?

Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen, onder andere:

  • Grootkeuken
  • Horeca
  • Traiteurs
  • Rusthuis
  • Detailhandel voedingswaren
  • Brood- en banketbakkerijen
  • Voedingsproducenten

 

Wat moet er in een HACCP-plan staan, hoe voldoe je aan autocontrole?

  • Hygiëneplan: plan voor reiniging en ontsmetting
  • Temperatuurbeheersing
  • Ongediertebestrijding
  • Traceerbaarheid: Inkoop, ontvangst, opslag en bereiding producten
  • Registratie klachten en meldingen
  • Documentatie
  • Allergeneninformatie
  • Gevaren analyse maken

 

HACCP opleiding of audit nodig?

Om uw zaak of bedrijf grondig voor te bereiden op een externe controle van het FAVV, is het aangewezen om jaarlijks een HACCP audit en opvolging te organiseren al dan niet gekoppeld aan een opleiding. De audit helpt bij het identificeren van mogelijke voedselveiligheidsgevaren tijdens de preparatie, de productie, de verpakking en de distributie van voedsel. Het bewaken en meten van kritieke controlepunten kan het risico op gevaren verminderen of elimineren. Een uitgebreid auditrapport helpt u daarbij op goede weg.

 

HACCP Coach inschakelen?

De HACCP Coach zal de tekortkomingen in uw systeem snel kunnen achterhalen, maar zal vooral opbouwend mee nadenken om de situatie op de werkvloer te optimaliseren, zodat u grondig voorbereid bent op een mogelijke controle van het FAVV. Heeft u het FAVV reeds over de vloer gehad en zijn er werkpunten gedefinieerd? Ook daar kan de HACCP Coach helpen om snel en efficiënt de verbeterpunten aan te pakken en uw zaak naar een hoger niveau te brengen!

 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x